S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov » Sklopi » Dokumenti » D2.1.1.2: Class/Senzor - specifikacija posredovanja senzorskih podatkov in modula

D2.1.1.2: Class/Senzor - specifikacija posredovanja senzorskih podatkov in modula

Projekt in mejnik izročka: P2, M18

Povzetek

V dokumentu so predstavljeni pristopi, ki se lahko uporabijo pri gradnji strežnika, preko katerega je omogočen dostop do senzorskih podatkov širšemu krogu uporabnikov. Opisan je strežnik Class/Senzor, ki je namenjen virtualizaciji senzorskih podatkov in podatkov o samih senzorjih. Za dostopanje do senzorskih podatkov, ki se zbirajo na strežniku Class/Senzor, se uporabljajo namenske aplikacije ali spletni brskalnik in strežnik Class/Portal.

Ker je standardizacija pri integraciji heterogenih sistemov zelo pomembna, sta v dokumentu opisani dve družini standardov s področja senzorike (IEEE 1451 in Open Geospatial Consortium  Sensor Web Enablement). Po standardu IEEE 1451 je povzet model senzorja, ki poleg senzorskih podatkov uporabniku na zahtevo vrne tudi svoje karakteristike.

V nadaljevanju je opisan uveljavljen industrijski standard Modbus za povezovanje naprav v avtomatizaciji. Standard je uporabljen kot primer implementacije vmesnika na strežniku Class/Senzor za vključevanje senzorjev, ki niso zgrajeni po standardu IEEE 1451. Opisan je tudi model strežnika Class/Senzor in nekateri njegovi ključni elementi.