S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov » Sklopi » Dokumenti » D2.4.1: Specifikacija dostave relevantnih podatkov

D2.4.1: Specifikacija dostave relevantnih podatkov

Projekt in mejnik izročka: P2, M18

Povzetek

Dokument predstavlja zasnovo in načrt za sistem, ki omogoča dostavo relavantnih podatkov različnim napravam in s tem njihovim uporabnikom. Model dostave relevantnih podatkov je v raziskavi realiziran preko koncepta kontekstne odvisnosti. Kontektsna odvisnost je fokusirana na vsakega posameznega uporabnika in zagotavlja, da uporabnik prejema tiste podatke, ki so zanj v danem trenutku glede na njegov kontekst pomembni. Poleg prejemanja podatkov kontekstna odvisnost tudi zagotavlja zagon in samosprožitev tistih aplikacij, katerih storitve so za uporabnika glede na njegov kontekst aktualne – pomembne.

Kontekstna odvisnost sicer ni omejena le na mobilnost in mobilne naprave. Ocenjujempo pa, da je najbolj aktualna prav za uporabnike v stanju mobilnosti. Zato raziskava daje poudarek tudi mobilnin aplikacijam in mobilnim napravam.

Za realizacijo kontekstne odvisnosti sta aktualni dve tehnologiji: ontologije in poslovna pravila. Ontologije omogočajo zapis razmerij med koncepti oz. elementi konteksta uporabnika. Poslovna pravila pa omogočajo določanje akcij glede na vrednosti elementov konteksta.

V dokumentu izdelan načrt kontekstnega strežnika omogoča implementacijo tega sistema z uporabo ontologij in poslovnih pravil.