S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov » Sklopi » Dokumenti » D2.5.1: Specifikacija zahtev mobilnih storitev

D2.5.1: Specifikacija zahtev mobilnih storitev

Projekt in mejnik izročka: P2, M18

Povzetek

Prispevek opisuje možnosti povezave trenutno najbolj aktualnih informacijskih tehnologij: računalništva v oblaku in mobilnega računalništva. Prva seli hrambo in obdelavo podatkov v velike strežniške centre in zmanjšuje stroške nabave in vzdrževanja strojne in programske opreme v podjetjih. Druga omogoča uporabo računalnikov in dostop do informacijskih rešitev vsakomur in povsod.

V uvodnih poglavjih tega dokumenta so opisane možnosti, ki jih ponuja povezava teh tehnologi, njihove prednosti in slabosti. Podani so trenutno stanje in nekaj obstoječih rešitev s tega področja. Prikazanih je nekaj primerov storitev v oblaku, ki so namenjene uporabi v mobilnih aplikacijah in ponujene kot storitve v okviru projekta.

V nadaljevanju je prikazan pregled in primerjava najobetavnejših mobilnih platform s poudarkom na podpori dela in razvoja aplikacij v oblaku. Glede na trenutno razširjenost na trgu mobilnih naprav, trenutne trende prodaje in javno izkazane napore proizvajalcev, smo izbrali štiri mobilne platforme, ki so danes glavni nosilci mobilnih tehnologij, in bodo tudi v prihodnje.

Zatem sledi podrobnejši opis posameznih aplikacijskih rešitev, ki bodo implementirane v okviru projekta. Prva je mobilna storitev za prikazovanje podatkov o izrabljenosti virov v oblaku, ki omogoča učinkovit pregled nad izrabo računalniških virov (npr. CPU, pomnilnik, ...). Le-ti so ključnega pomena za njihovo učinkovito izkoriščanje ter hitro odpravljanje napak, do katerih pride pri njihovem delovanju. Sledijo opisi storitve na osnovi zemeljske lokacije, biometričnega prepoznavanja in storitve večpredstavnostnega filtra. Prva ponuja jedrnate informacije z bogato vsebino, ki temeljijo na podani lokaciji. Druga skuša prepoznati osebo samo na osnovi podane fotografije, kot je na primer takšna, ustvarjena s pomočjo mobilnika. Zadnja storitev pa ponuja filter za večpredstavnostne vsebine, tako da so le-te prilagojene za prikazovalnik ali/in predvajanje na mobilnih napravah.

Na koncu je podan kratek zaključek in seznam uporabljene literature.