S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov » Sklopi » Dokumenti » D3.2.4: Enoten vmesnik za komunikacijo s spletnimi ponudniki za shranjevanje in deljenje multimedijskih vsebin

D3.2.4: Enoten vmesnik za komunikacijo s spletnimi ponudniki za shranjevanje in deljenje multimedijskih vsebin

Projekt in mejnik izročka: P3, M18

Povzetek

Storitve za shranjevanje in deljenje multimedijskih vsebin na spletu so korenito spremenile medijski prostor. Kar naenkrat so multimedijske vsebine, ki so bile prej na voljo samo v določenih državah, postale dostopne širom po svetu, ne glede na lokacijo. Pogoj je bil samo dostop do spleta.

Storitve za deljenje multimedijskih vsebin postajajo vedno večja konkurenca klasičnim oblikam prenosa zvoka in slike (radio, televizija). Iz leta v leto je več ljudi,ki  multimedijske vsebine spremlja izključno preko računalnika.

Z večanjem popularnosti shranjevanja slik, zvočnih ter video posnetkov na specializiranih spletnih straneh, so se le-te prilagajale potrebam uporabnikov. Njihovi uporabniški vmesniki so postajali vedno preprostejši in intuitivni. Tako lahko dandanes uporabnik s povprečnim tehničnim znanjem v kratkem času in z malo truda naloži video posnetek ali sliko na eno izmed popularnih spletnih strani za deljenje multimedijskih vsebin.

Zaradi pogostejšega shranjevanja multimedijskih vsebin v spletu ter večanja števila ponudnikov storitev shranjevanja se je pojavila potreba po povezovanju z uporabniškimi aplikacijami in programskem dostopu do shranjenih vsebin. V ta namen je večina ponudnikov za izmenjavo multimedijskih vsebin definirala in dokumentirala programske vmesnike vmesnike za dostop do shranjenih podatkov ter jih dala na voljo uporabnikom. Seveda se pri tem niso usklajevali med seboj ampak je vsak definiral programski vmesnik na podlagi lastnih potreb. Tako ne obstaja enoten standard za dostop do spletnih spletnih mest. Aplikacije, ki bi želele objavljati posnetke na spletu morajo implementirati ločeno kodo za vsakega ponudnika.

V pričujočem dokumentu definiramo skupen vmesnik, katerega cilj je poenotiti shranjevanje multimedijskih vsebin v različne multimedijske sisteme. Na ta način bi zelo olajšali delo z njimi. Izkaže se, da so si metapodatki, s katerimi opišemo multimedijske vsebine ob dodajanju, pri različnih ponudnikih zelo podobni. To nam omogoča zasnovo abstrakcije, ki učinkovito pokrije večino funkcionalnosti različnih multimedijskih sistemov.