S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov » Sklopi » Dokumenti » Hitro preiskovanje več-dimenzionalnih podatkov

Hitro preiskovanje več-dimenzionalnih podatkov

B-drevo je drevesna podatkovna struktura, ki omogoča preiskovanje, sekvenčne dostope, vnose in izbrise v logaritmičnem času. Je optimizirano za sisteme, ki berejo in zapisujejo večje bloke podatkov. Navadno je uporabljeno v klasičnih podatkovnih bazah in file-sistemih. Tako se običajno B-Drevesa visokega reda uporabljajo za shranjevanje velikih baz podatkov na zunanjem pomnilniku oziroma trdem disku. Dostop do ene strani na trdem disku je relativno zelo počasen v primerjavi z obdelavo podatkov v hitrem pomnilniku, zato lahko z B - drevesom visokega reda omogočimo dostop do ogromne količine podatkov z majhnim številom branj strani z diska.
To pa je lastnost, katero bomo uporabili ne za klasične podatkovne baze, temveč za dodatni podatkovni layer nad podatkovno strukturo inverted index, zato da bomo omogočili hitro obdelavo multidimenzionalnih podatkov, ki so tudi nestrukturirani. Primera takšnih podatkov sta lahko tekstovni podatki, oziroma podatkovni tokovi. V primeru podatkovnih tokov je lastnost b-dreves še posebej zanimiva, saj so količine podatkov (kot so npr. senzorski podatki) velike. Zato je še posebej pomembno, da omogočimo hitro preiskovanje podatkov za potrebe povpraševanj.
Razvita implementacija b-drevesa bo omogočila učinkovito indeksiranje več-dimenzionalnih številčnih podatkov, poleg tega bo to rezultiralo tudi v dodatnih funkcionalnosti nad podatkovnimi tokovi, kot je npr »stream clustering«.