S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov » Sklopi » P2: Platforma v oblaku (PaaS)

P2: Platforma v oblaku (PaaS)

Cilj projekta je razvoj odprte platforme kot storitve (Platform as a Service).

Cilj projekta je razvoj odprte platforme kot storitve (Platform as a Service, PaaS) v računalniškem oblaku za bolj enostaven in učinkovit prenos obstoječih ali razvoj novih aplikacij kot storitev (Software as a Service, SaaS). Aplikacije s tem postanejo manj odvisne od lokacije in infrastrukture, njihov razvoj pa je mogoč brez začetnega nakupa infrastrukture. Cilj je ponuditi več kot le osnovno platformo za razvoj aplikacij, predvsem bogat nabor podpornih funkcionalnosti in orodij.

Kot rezultat projekta bo poleg osnovne PaaS platforme realiziranih pet skupin ciljno usmerjenih podpornih funkcionalnosti: podpora razvoja, lokacijske informacije, nestrukturiranih podatkov, dostava relevantnih informacij in mobilne storitve. Funkcionalnosti iz teh področij bodo omogočale enostavnejšo implementacijo namenskih SaaS aplikacij, kombinacije teh podpornih sklopov pa bodo omogočale preprost razvoj aplikacij z bogato funkcionalnostjo. Primer takšne aplikacije bi bila uporabe nestrukturiranih podatkov iz svetovnega spleta za analizo novic in posredovanje rezultatov analize na mobilno napravo ob upoštevanju lokacije mobilnega terminala. Ob sami platformi bodo razvita orodja, ki bodo podpirala enostavnejši razvoj in upravljanje nameščenih aplikacij.

Uporaba razvite platforme bo pocenila in pospešila izvedbo novih namenskih SaaS storitev ter zmanjšala tveganja razvoja in vzdrževanja aplikacij. Vse navedeno bo omogočilo hiter razcvet storitvenega ekosistema tudi na področjih, kjer to doslej ni bilo mogoče. Za zagon razvoja bodo prikazane zmogljivosti razvite platforme v obliki pilotnih SaaS aplikacij, ki bodo osredotočene na predstavitev navedenih podpornih funkcionalnosti in možnosti, ki jih te nudijo pri gradnji aplikacij.

P2: Inovacije

P2: Aplikacije za uporabo

Nabor programskih rešitev, ki smo jih razvili ali prilagodili v sklopu P2 in so prosto dostopne ter na voljo za uporabo v oblaku KC-Class.

P2: Rezultati raziskav

Tekom projekta je nastalo že več izročkov. Preberete si lahko njihove povzetke:

P2: Prispevki na konferencah

V povezavi z delom na projektu je bilo objavljenih tudi več prispevkov na konferencah.
Preberete si lahko njihove povzetke:
Povzetki publikacij UM FERI s konference OTS in KC CLASS 2012.

Vse zbrane reference vseh partnerjev ...